čtvrtek 11. července 2013

Sichr je sichr

Přístup k problematice kotvení střech může být různý - ba až podivuhodný.
V jednom slovenském odborném zpravodaji (škoda, že u nás nic podobného neexistuje) je zajímavý článek, popisující nutnost "správného postupu" při návrhu a realizaci kotvené střechy, kde se mimo jiné praví:
Pri predbežnom návrhu počtu skrutiek na streche vychádzame z dlhoročnej overenej praxe a jednoduchého pravidla 4-7-11 ks/m2, t. z. že 4 kusy použijeme vo vnútornej ploche strechy, kde je namáhanie najmenšie, 7 ks do okrajových zón a 11 ks do rohových zón, ktoré ako som už spomenul, sú namáhané najviac. V priemere to robí cca 5 ks skrutiek/m2.
Toto pravidlo sa dá aplikovať pre uzavreté budovy do výšky 20 m. V prípade požiadavky sa vypracuje kotevný plán, kde sa presne určia zóny namáhania vetrom a navrhne sa hustota a rozloženie kotiev na danej streche.
Dříve uplatňované "pravidlo" 3-4-6 nebo 3-6-9 se u nás už tak často nevidí, na Slovensku ale asi doznalo kvalitativního (nebo spíš kvantitativního?)  zpevnění.
Tento přístup odporuje (i na Slovensku) platným normám, nutí zákazníka platit mnohdy naprosto zbytečně enormní náklady na kotvy i zbytečné svary nad vloženými řadami a výsledkem je pouze z hlediska rizika vadných svarů nepříliš spolehlivý střešní hydroizolační povlak.
Hlavně že se prodá hodně kotev...

Žádné komentáře:

Okomentovat