neděle 1. června 2008

Ať žije Brusel !

Před nějakými 10-12 lety jsme byli na dovolené v Chorvatsku. Krásnou malou plážičku jsme sdíleli se skupinkou Němců - starší manželský pár (dědeček, babička), jejich syn s manželkou a dvěma dětmi. Pán se zjevně nudil a po několika dnech se se mnou pustil do hovoru. Vypadlo z něj, že je německýcm zmocněncem v nějaké normotvorné skupině při Evropské komisi a začal mně dopodrobna líčit, jak to tam chodí.

"Komise se má scházet tak 2-3x do roka. Tam má předvést výsledky své práce a vyfasovat nové úkoly. Protože se ale mají tvořit normy pro celé společenství, pochopitelně to naráží na fakt, že každý stát má jiné požadavky a zvyklosti, jejichž řešení si vyžaduje další výjezdní zasedání v tom kterém státě - a o to jde. Diety jsou slušné, podívám se do světa ... a máme aspoň důvod s prací moc nespěchat, protože objektivní potíže nelze řešit tak snadno... Takže na oficiálním zasedání se předloží další návrh znění, potom zase další... Doprovodí se to trošku komplikovanějšími formulacemi a spoustou odkazů na jiné dokumenty, abychom se mohli účastnit jednání i dalších expertních skupin a pro pochopení dokumentu byly nutná naše další spolupráce..."

Tehdy jsem to bral jenom jako neuvěřitelný doklad úřednické arogance a nepochopitelně socialistického přístupu. Kde bych si pomyslel, že nás to také čeká !

Zkuste si "počíst" v nových Eurokódech ...

Žádné komentáře:

Okomentovat